Parterapi efter prostatacancer ska hjälpa sexlivet

Möjligheten att få stöd för sexuella problem efter behandling av prostatacancer varierar inom landet. Nu ska en ny satsning på terapi online göra hjälpen tillgänglig för alla.

Text Oskar Alex
Publicerad
Oro för att ens partner blir besviken när impotens och urinläckage strular till sexlivet är vanligt. En del av parterapin går ut på att lyfta och jobba med dessa farhågor.
Bild: Getty Images

Varje år insjuknar ungefär 10 000 män i prostatacancer vilket gör det till Sveriges vanligaste cancerform. De allra flesta är över 50 år gamla och prognosen varierar beroende på när sjukdomen upptäcks.

Har cancern inte spridit sig kan man botas helt genom att prostatan opereras bort. Ingreppet medför dock bieffekter som kan skjuta sexlivet i sank. Bland annat försämras förmågan att få erektion och penisen blir kortare i slakt tillstånd. Sädesvätskan försvinner helt och månaderna efter operationen kan det istället läcka lite urin vid en utlösning.

En del regioner erbjuder bra stöd och uppföljning med sexolog och uroterapeut, men i många regioner är hjälp svår att få. Därför har forskare från Linnéuniversitetet nu fått 400000 kronor av Prostatacancerförbundet för att utveckla en onlinebehandling med KBT, kognitiv beteendeterapi, inriktad på sexuell rehabilitering för par där den ene behandlats för prostatacancer.

Kan upplevas som ett lyxproblem

Den som leder projektet är Amanda Hellström, lektor i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Jag tror att det är ett problem som kommer lite i skymundan, kanske för att det är ett känsligt ämne. Det blir någonting som hänger löst om inte patienterna själva trycker på och vill tala om det. Kanske ser man det lite som ett lyxproblem efter att ha överlevt en cancerdiagnos. Att också önska sig ett fungerande sexliv kan ses som lite förmätet att be om, säger hon.

Ska stärka mannens självbild

KBT bygger på att patienten får lära sig konkreta strategier kring hur hen kan tänka och agera för att må bättre, med hjälp av övningar i form av ”hemläxor”. Behandlingen för de som haft prostatacancer ska vara ungefär två månader lång och bland annat handla om hur paret kan tänka kring alternativ till penetrerande sex. Man ska även jobba med mannens självbild och den psykiska press han kan känna inför sin partner.

– Man pratar inte alltid om det i paret, men mannen kan uppleva att partnern är väldigt frustrerad och besviken, med tankar som att ”nu kan vi inte ha sex som innan”, säger Amanda Hellström.

Till en början riktar sig behandlingen bara till par, men kan i framtiden även anpassas till singelkillar. Arbetet med att ta fram behandlingen ska pågå fram till 2021 och därefter utvärderas. 

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor