Finns det risker med att använda vår gamla badring?

Vi har slangen till ett gammalt traktordäck som badring på vårt landställe. Ringen måste vara minst 40 år och visar inga tecken på att åldras. Jag antar att den innehåller någon numera förbjuden typ av kemikalier – vilken? Finns det några risker med att använda ringen i dag?

/Ola

Publicerad

Bild: Getty images

I och med att ringen är minst 40 år så är det svårt att säga vilka farliga kemikalier den kan tänkas innehålla; det vet endast tillverkaren. Generellt gäller att gummi, som innerslangar tillverkas av, är mycket åldersbeständigt och det är säkert en av anledningarna till att innerslangen fortfarande är mjuk.

Gummi kan i sin tur innehålla olika slags kolväteföreningar som går under samlingsnamnet PAH, polycykliska aromatiska kolväten. Det är en ämnesgrupp som kan ha flera farliga egenskaper – bland annat misstänks några av ämnena kunna orsaka cancer och/eller mutationer i arvsmassan.

Nya badringar omfattas av stränga kemikalieregler. Om läsaren är orolig för farliga kemikalier kan det vara idé att byta ut innerslangen mot en ring som faktiskt är tillverkad för att vara just badring.

/Camilla Westlund, inspektör, Kemikalieinspektionen

F&F söker en redaktör

Jobba på Forskning & Framsteg

Vi söker en redaktör för Tiktok, Youtube och Instagram.

Läs mer här!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor