Få mutationer – fördel för coronavaccin

Varför är det svårare att göra vaccin mot vissa virus? Kan sars-CoV-2 vara ett sådant svårt virus?

/Matilda

Publicerad
Det nya coronaviruset har egenskaper som ger goda odds för ett skyddande vaccin.
Bild: Getty images

Det är svårt att göra vaccin mot virus som förändrar sig hela tiden, det vill säga muterar mycket. Detta gör att det är komplicerat och ibland omöjligt att utveckla ett vaccin som skulle kunna ge skyddande immunsvar mot alla varianter av viruset. Hiv är ett exempel på ett virus som muterar i rekordfart. Influensaviruset muterar också, men inte lika mycket, och därför måste vaccinet bytas ut varje år.

En annan utmaning i vaccinutveckling är virus som lägger sig latent, till exempel integrerar sin arvsmassa i cellernas arvsmassa eller kärna. Hiv och herpesvirus är sådana exempel. Eftersom sars-CoV-2 inte har påvisats ha särskilt hög mutationsgrad eller är ett latent virus så finns bättre möjligheter att utveckla ett skyddande vaccin.

/Karin Loré, professor i vaccinationsimmunologi, Karolinska institutet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor