Världen enligt fysiken

Publicerad

Bild: Nick Smith

I sin senaste bok The world according to physics berättar Jim Al-Khalili om hur fysiken som vetenskap beskriver världen. Vi får en presentation av grundpelarna i form av relativitetsteori, kvantmekanik och termodynamik. Utöver det bjuds det på diskussioner om vad fysiken ägnar sig åt i dag, vad vi kan få för nytta av det, och hur fysiker tänker.

Boken är kort, rak och begriplig. Idealiska läsare är ungdomar med intresse för naturvetenskap och alla andra som gillar att läsa populärvetenskap och fundera över hur världen fungerar.

Populärvetenskap ger ofta en skev bild av fysikens innehåll, jämfört med vad fysiker faktiskt arbetar med. Vissa grenar av fysiken blir styvmoderligt behandlade, som materialfysik och laserfysik, till förmån för mer uppenbart spektakulära saker som svarta hål och gigantiska partikelexperiment. Den här obalansen är svår att undvika, men Jim Al-Khalili ska ha heder för att han också tar upp många exempel på olika experiment och tillämpningar.

Jim Al-Khalili skriver mycket medryckande och läsvärt.

The world according to physics

Jim Al-Khalili
Princeton University Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor