Allt som är ovanligt med den vanliga hönan

Publicerad

Bild: Örjan Karlsson

Från skygg djungelhöna till människans trogna följeslagare – och till slut massproducerad slaktkyckling.

Per Jensen är professor i etologi vid Linköpings universitet. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om djurs beteenden. Nu har han skrivit en bok om djur som ligger honom extra varmt om hjärtat: Världens vanligaste fågel – en kärleksförklaring till höns.

Per Jensen har ett hönshus i trädgården och han väver elegant in sin egna pullors upptåg i berättelsen om hur höns blev den mest talrika fågeln på jorden. Den historien började för cirka 8 000 år sedan i Asien, i samband med att den skygga och småvuxna ”röda djungelhönan” domesticerades och började spridas över jorden. Det resulterade i mängder med olika raser och i förlängningen uppstod också dagens produktionshöns, som kan liknas vid små hårdtrimmade kött- och äggproducerande maskiner, som bär namn som Ross 308 och Lohman LSL. Det finns 24 miljarder sådana höns i världen och varje år slaktas 60 miljarder kycklingar. Dessa fåglar lever ett helt annorlunda liv än forskarens egna nyfikna och levnadsglada hönor. Per Jensens spännande och lättlästa beskrivning av hönsens intelligens, känslor och komplicerade sociala liv visar med all tydlighet hur oetisk den moderna hönsuppfödningen är.

Världens vanligaste fågel – en kärleksförklaring till höns

Per Jensen
Natur & Kultur

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Okategoriserad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor