Bygger ett paradis för bin

Hej Anna Froster, du har bland annat skrivit om bin i det här numret av F&F. Vem är du?

Publicerad
Anna Froster skapar ett biparadis vid sina barns skola.
Bild: Petter Bohman

– Jag började mitt yrkesliv som biolog men med tiden har det blivit mer och mer skrivande, som journalist och författare. Just nu håller jag på att avsluta en bok om svampar och påbörja en bok om lappugglor.

– När jag tittar upp från datorn ser jag ut över Hornborgasjön, där tranor och gäss hörs dygnet runt nu. Jag delar mitt liv med en pratglad västgötsk biolog och jag skulle säga att 80 procent av våra samtal handlar om natur och naturvård på olika sätt. Från slåtterängar och mulmholkar på tomten, till iberiska lodjur och EU-lagstiftning. Särskilt nu i pandemitider blir det lite inkrökt. Eller nischat, kan man också säga.

Var det något särskilt som fick dig att tänka på bin just nu?

– Bikrisen har det ju pratats mycket om, men att det kom upp nu kanske har att göra med att vi är några stycken i byn här, Broddetorp, som håller på att skapa ett biparadis vid barnens skola. Vi har fått pollineringsbidrag från Naturvårdsverket för att fixa en plats där det ska finnas allt som vildbin gillar: en sandig slänt mot söder, små kullar, blommande buskar, slåtterängar med en massa olika blommor och bihotell i gamla stockar. Jag tror att det blir en bra plats för människor också.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor