Genförändrade bebisar i ett sammanhang

Publicerad

Bild: Kyle Depew

Från ett forskarmöte i Hongkong i november 2018 kom nyheten om att världens första genmodifierade människor, tvillingsystrarna Lulu och Nana, var födda i Kina. Den kinesiske forskaren He Jiankui hade använt gensaxen crispr till att ändra ett arvsanlag för att göra dem motståndskraftiga mot hiv-smitta. Händelsen väckte en enorm debatt och ledde så småningom till att He Jiankui hamnade i fängelse.

Ämnet för mötet i Hongkong var just genmodifiering av människor. En av deltagarna var Eben Kirksey, en amerikansk kulturantropolog i färd med att skriva en bok om etiska frågor kopplade till ny medicinsk teknik. Tvillingsystrarna Lulu och Nana gav skrivandet ett nytt fokus.

Resultatet är The mutant project, en bok som kopplar crispr och annan genteknik till politik, pengar och sociala förändringar runt om i världen. Texten spretar en del och är bitvis färgad av akademisk jargong. Å andra sidan har författaren gjort en enorm research. Han har besökt He Jiankuis födelsestad, talat med hans släktingar och mängder av forskare, etiker och entreprenörer i Kina och andra länder. En bild framträder av att en våga-vinn-mentalitet förklarar varför de första genförändrade barnen föddes i just Kina. Samtidigt står det klart att vi bara sett början på såväl löftesrika som oroande samhällsförändringar till följd av människans nya möjligheter att förändra sitt eget biologiska arv.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

The mutant project

Eben Kirksey
St. Martin’s Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor