Möt våra svenska nakensnäckor

Med namn som större snigelkott, tjockvårtig havscitron och större tuppkamsnuding, och med psykedeliska färger och former, kan nakensnäckorna charma vem som helst. De är havslevande snäckor utan skal som lever av bland annat brännmaneter. Se några av dem i bildspelet ovan.

Publicerad
Blågul kamnuding, Trinchesia cuanensis, är en nyligen upptäckt art som hittats på svenska västkusten.
Bild: Klas Malmberg

”Det ligger ett skimmer av sagoväsen över nakensnäckor och deras havslevande släktingar. De befinner sig mellan poesi och verklighet.” Så inleds nästa del av Nationalnyckeln – en serie stora praktböcker som beskriver alla Sveriges flercelliga djur, växter och svampar.

Med känselspröt på huvudet kan nakensnäckorna känna smak, lukt och vibrationer. Deras ögon är små fläckar som sitter inbäddade i huden och bara kan skilja på ljus och mörker.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag

Äter brännmaneter

Vissa nakensnäckor blir ett par decimeter långa och går att hitta på någon meters djup, men de flesta blir bara några centimeter och lever på ett djup där dykutrustning krävs för att se dem.

För hårdhudade snorklare är tidig vår rätt tid att ge sig ut på nakensnäcksjakt under bohusländska bryggor och i tångruskor. Då håller de sig nära ytan och nära land eftersom det finns gott om deras favoritbyten: maneternas polypgeneration som sitter fast i botten.

Även den som aldrig träffar på en nakensnäcka har nytta av dem eftersom de till stor del lever av unga maneter. Utan nackensnäckor hade vi alltså haft fler brännmaneter om sommaren.

Nationalnyckeln

• Nationalnyckeln till Sveriges
flora och fauna är ett populärvetenskapligt bokverk som är tänkt att omfatta alla Sveriges flercelliga djur, växter och svampar. I dagsläget 60 000 kända arter.

• Nationalnyckeln är en del av det Svenska artprojektet, som drivs på uppdrag av riksdagen, och produceras av Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Boken om nakensnäckor och andra havslevande blötdjur släpps den 24 mars 2021och blir den 20:e delen i bokserien.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor