Filosofi på spåret

Publicerad

Bild: Bill O'Leary

Den amerikanska författaren och tidigare radiojournalisten Eric Weiner är ett slags charmerande dubbelnörd. Han älskar tåg av alla slag, och han älskar filosofi. Hans bok The Socrates express är en tågresa genom ett filosofihistoriskt landskap. På vägen presenterar han 14 filosofer, från storheter som Sokrates och Rosseau till mindre namnkunniga tänkare, som den japanska författaren och hovdamen Sei Shōnagon, verksam för tusen år sedan.

Genom boken färdas författaren till filosofiskt intressanta platser medelst tåg. Medan landskapet passerar utanför kupéfönstret resonerar han med bläckpenna i gammaldags anteckningsböcker – ofta med humor och självironi – om hur sedan länge döda filosofers tankar kan hjälpa moderna människor att hantera prövningar, som en tonårsdotter uppslukad av mobilen eller fruktlösa försök att boka en biljett med Yoga Express från New Delhi till Ahmedabad i Indien.

Välkommen till

Hjärndagen

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 11 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Det är utsökt läsning. Visst, de olika filosoferna presenteras lite skissartat. Schopenhauer blir till exempel ärkepessimist och inte så mycket mer. Men The Socrates express bjuder på både skönt tilltal och tankar väl värda att begrunda. Gärna i maklig takt. Varför inte under nästa längre tågresa?

The Socrates express

Eric Weiner
Simon & Schuster

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor