Med kameran som rymdskepp

Med sin kamera och kanske med hjälp av ett teleskop håller många en nära kontakt med rymden. I sommar ställs vinnarna i Rymdstyrelsen astrofototävling ut runtom i landet.

Publicerad
Här är en av vinnarna i astrofototävlingen. Zoltan Nagy har fotat Nordamerikanebulosan, som fått sitt namn av sin form. Nebulosor består av gas- och stoftmoln. För att skapa bilden har fotografen tagit flera exponeringar och kombinerat dem med varandra.
Bild: Zoltan Nagy

Natt efter natt som tillbringas utomhus under en stjärnbeströdd himmel, kanske på avlägsna platser, med kalla fingrar och tår – det kan vara vad som krävs för att vinna en astrofototävling. Eller också kan det handla om att ta fram sitt solteleskop under en molnfri dag. Gemensamt är att astrofotograferna riktar intresset mot himlen. Genom sina bilder förmedlar de en kontakt med det som finns utanför vår jord.

Vinnarna i Rymdstyrelsen astrotävling är utsedda. Deltagarna är amatörfotografer, det vill säga sådana som inte arbetar med att fotografera utan gör det på sin fritid. Under sommaren 2021 visas vinnarna i en utställning på olika platser i landet, med start i Kungsträdgården i Stockholm till och med midsommarhelgen. Här presenteras alla vinnarna.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!
Publicerad

Kosmos

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor