Norge prisar matematiker med Abelpriset

Publicerad
László Lovász och Avi Wigderson.

Den norska vetenskapsakademin delar årligen ut Abelpriset i matematik, med ambitionen att det ska få samma dignitet som Nobelpriset.

Årets pristagare är László Lovász från Ungern och Avi Wigderson från USA, som belönas för sina grundläggande bidrag till teoretisk datavetenskap och diskret matematik. Hur vi ska göra beräkningar riktigt effektiva, och hur kan vi kryptera känslig information så att den bara når den som ska ha den – det är två högrelevanta frågeställningar där pristagarnas arbete har gett viktiga rön.

Prisutdelningsceremonin som skulle hållits 2020 ställdes in på grund av pandemin. Därför delades även förra årets priser ut i år. Pristagarna var Hillel Furstenberg, Israel, och Gregory Margulis, USA. De har använt sannolikhetsmetoder och slumpvandringar för att lösa tidigare öppna problem inom olika delar av matematiken.

Läs mer på abelprisen.no

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor