Rymdens stora frågor på mänskligt vis

Publicerad

I början fanns i stort sett bara väte och helium. Rymden var mörk och svalnade av medan den utvidgades. Men så tändes de första stjärnorna, antagligen jättar som brann ut på några få miljoner år. De fyllde rymden med nytt ljus, vilket ändrade förutsättningarna för rymdens gasmoln.

Kan vi se spår av dessa första stjärnor i dag? Det är den centrala frågan i First light av den brittiska astronomen Emma Chapman. Läsaren får också veta hur astronomer arbetar med att kartlägga metallfattiga galaxer eller mäta rödförskjuten radiostrålning i sökandet efter dem. Hon använder medryckande anekdoter och begripliga metaforer för att berätta om de första stjärnorna och deras förutsättningar. Det kan verka långsökt när hon jämför byggandet av ett rymdteleskop med att laga julmiddag, men Emma Chapman får det att fungera och lyckas på så vis ta ner de stora rymdfrågorna på en mänsklig vardagsskala.

First light: Switching on stars at the dawn of time

Emma Chapman
Bloomsbury

Välkommen till

Hjärndagen

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 11 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor