Mäktigt om städernas historia

Publicerad

Bild: Natasha Moreno-Robert

Det tar tid att läsa Metropolis. Inte för att boken är dåligt skriven eller ointressant, tvärtom! Den är så sprängfylld av detaljer och berättelser att jag måste stanna på var och varannan sida för att googla fram bilder på pilgrimsfalkar i New York, Porto Alegres berömda trädgator eller Manets tavlor av barlivets Paris.

Bokens nästan 500 sidor är en bred exposé av städernas, och framför allt deras invånares historia, från Uruk i Mesopotamien till kaotiskt snabbväxande Lagos i Nigeria. Varje kapitel zoomar in på en eller några städer som berättar något viktigt om just den tidsperioden, men också om ett större tema som går igen genom historien. Vilken roll har kvinnor haft i stadens liv? Mat? Krig? Kultur? Sjukdomar? Barer och kaféer? Handel? Sex? Transporter?

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag

I en tid när mer än halva jordens befolkning bor i storstadsområden och hundratusentals strömmar till varje vecka, reflekterar Ben Wilson över vad en stad är och bör vara. I slutkapitlet spanar han mot framtidens gröna och smarta städer där människor bannlyst bilarna och återerövrat gatorna. Om det verkligen blir så framgår dock inte av historien.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor