Han hjälper dig att utforska ditt medvetande

Publicerad

Bild: Catharina Fyrberg

Meditation är en bra start för den som vill utforska sitt eget medvetande, enligt Pontus Wasling, författare till Knaster. Bland övriga metoder han testat finns floating och schamanistiska trumseanser.

1 | Vad är det för slags bok du har skrivit?

– Den är ganska bred och riktar sig egentligen till alla som har ett medvetande. Den handlar om hur medvetandet kan tänkas uppstå och vad det innehåller. Och så ägnar jag mig en del åt undersökningar i vad man kan kalla medvetandets gränsland, till exempel hur hallucinationer uppstår.

2 | Hur skulle du beskriva vad medvetande är för något?

– Det är både abstrakt och väldigt konkret. Alla vet ju vad det är, det är något man upplever varje dag. Samtidigt finns det en del olika definitioner och teorier, men mitt syfte är inte att föra fram någon teori framför någon annan.

3 | I boken testar du olika sätt att utforska ditt eget inre. Vilka kan du rekommendera?

– Meditation är ett bra insteg. Det är svårt, fast lätt att börja med. Man märker snart hur hjärnans tankegenerator hela tiden fyller medvetandet med innehåll.

– Sedan kan man träna sig i att klardrömma. Om det fungerar kan man göra roliga saker som att flyga i drömmen. Tyvärr har jag inte lyckats med det ännu. Och så kan man testa hypnos och trumresor, som jag tolkar som likartade medvetandetillstånd.

4 | Berätta om din trumresa!

– Jag träffade en schaman från den peruanska indianstammen Q’ero i ett radhus här utanför Göteborg. Jag fick lägga mig på en madrass på golvet omgiven av ljus och små statyer. Det var verkligen suggestivt – och långt utanför min komfortzon.

5 | Vad har du lärt dig om medvetandet i ditt arbete som läkare?

– Jag träffar en del patienter med ovanliga medvetandetillstånd. Många av patienterna med narkolepsi har ett tydligt drömliv som de kan styra, alltså klardrömmar. Nu i somras startade vi en studie där vi ber klardrömmare att signalera med ögonrörelser till oss när de befinner sig i REM-sömn. Och det fungerar faktiskt.

6 | Hur har arbetet med boken förändrat din syn på dina egna upplevelser?

– Saker som jag tagit för självklara har blivit mer invecklade. Jaget till exempel. I mitt vardagsliv har jag en väldigt tydlig känsla av att jag har ett jag som tar alla beslut. Men jag förstår också att det här är en hjärnmekanism – som vi i princip hade kunnat sakna.

– Upplevelsen av ett jag försvinner hos folk som tar höga doser av hallucinogena droger. Så på det sättet kan man säga att det är en illusion.

7 | Medvetandet hos andra – vad kan man veta om det?

– Egentligen ingenting. Jag vet att jag själv är medveten, men kan inte vara helt säker på att du är det. Och det är samma sak med katter, fiskar och alla andra varelser. Vet ej.

Knaster

Pontus Wasling
Volante

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor