Hur ser jorden ut från Mars?

Mars lyser ju lite blekt rosafärgad på vår himmel. Ser jorden lite svagt isblå ut därifrån, tro?
/Anna-Lisa Regnér

Publicerad

På bilder från Mars syns jorden som en mycket liten prick.
Bild: Nasa

Svar av Andreas Johnsson, forskare i geomorfologi, Göteborgs universitet

Ja, på Mars natthimmel skulle jorden närmast likna en blåaktig stjärna, men inte alls lika ljusstark som vi upplever Venus på vår himmel. Venus täta molntäcke reflekterar betydligt mer av det inkommande solljuset jämfört med jorden.

På bilder som NASA:s robotbil Curiosity på Mars tagit med sin kamera syns jorden som en mycket liten prick, men det skulle räcka med ett enkelt teleskop för att en stjärnskådare på Mars skulle kunna urskilja jordens dag- och nattsida och även vagt våra kontinenters konturer.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Över huvud taget kan man ana att det vore en mäktig upplevelse att titta upp på natthimlen från Mars, eftersom planetens atmosfär är mycket tunn och molnigheten minimal, samtidigt som det inte finns någon störande ljusstark måne eller artificiella ljusföroreningar. På jorden kommer vi närmast så goda förhållanden långt ut i öknar kring nymåne.

Den som stjärnskådar från Mars skulle också få uppleva helt andra färger på himlen, orsakade av stoftet i planetens atmosfär – rosa/röda skyar under dagen på grund av dammets förmåga att absorbera blått ljus, och mer åt det lila-blå hållet i skymningen. Gryning och skymning blir också mer utdragna på Mars på grund av att stoftet sprider ljuset i atmosfären.

En stjärnskådare på Mars skulle även ställas inför vissa utmaningar, och liksom de solcellsdrivna robotbilarna på Mars behöva ta paus när det stormar. Då virvlar det upp mycket stoft i atmosfären vilket begränsar sikten kraftigt.

F&F söker en redaktör

Jobba på Forskning & Framsteg

Vi söker en redaktör för Tiktok, Youtube och Instagram.

Läs mer här!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor