Så räddar du insekterna

6 frågor till Dave Goulson, professor i biologi vid brittiska University of Sussex. Han har tidigare skrivit böckerna Den vilda trädgården (2020), Den stora humleresan (2018) och Galen i humlor (2015).

Publicerad

Dave Goulsons favoritinsekt är humlan. Trots sin lite drulliga och nalleaktiga framtoning är de faktiskt riktigt smarta.
Bild: Volante

Visste du att det finns en bärfis som ser ut som Elvis Presley? I sin nya bok Tyst jord vill biologiforskaren Dave Goulson sprida sin kärlek för insekter och få oss att motstå frestelsen att plocka fram flugsmällan nästa gång något surrar förbi.

1 | Du älskar insekter. Varför då?

– Insekter är små mirakel. De pollinerar frukt och grönsaker, begränsar sjukdomar, städar i naturen och mycket mer. Livet skulle vara hemskt utan insekter och många av oss skulle svälta. Självklart finns det också insekter som inte nödvändigtvis bidrar med något konkret utifrån människans perspektiv, men de förtjänar ändå att leva. Bara för att vi kan utrota arter ger det oss inte rätten att faktiskt göra det. Tyvärr minskar biomassan för många av våra insekter.

2 | Bokens titel, Tyst jord, är en referens till Rachel Carsons bok Tyst vår som kom ut 1962 och fick stort genomslag.

– Hon skrev om bekämpningsmedel och hur farliga dessa kemikalier var. Det resulterade i att DDT och flera andra substanser blev förbjudna. Det var en viktig vinst och många trodde nog att problemet därmed var löst, men sedan dess har de gamla kemikalierna ersatts av nya. På hennes tid fanns det 20 substanser. I dag har vi 500 i Europa och globalt långt över 1 000. Flera av dem är mer giftiga för insekter än vad DDT var på hennes tid. Hon skulle gråta om hon såg hur mycket värre det har blivit. Insekterna kämpar också mot problem som habitatförlust och begynnande konsekvenser av klimatförändringarna.

3 | Varför skrev du den här boken?

– Jag ville först inte skriva den. Ämnet i sig är ganska mörkt. Insekterna dör, vem vill läsa om det? Min agent la två år på att övertala mig och så här i efterhand är jag glad att det blev en bok. Jag tror att den behövs – för det är inte för sent att rädda insekterna.

4 | Vad kan vi göra?

– Jag avslutar boken med punktlistor riktade till exempelvis politiker, jordbrukare och villaägare. Alla kan hjälpa till, i både stort och smått. Om man bara planterar rätt blomma i sin trädgård kommer insekterna att gynnas av det.

5 | Varför har det varit viktigt för dig att göra populärvetenskapliga böcker av din forskning?

– De första 20–30 åren av min akademiska karriär skrev jag bara artiklar för vetenskapliga tidskrifter. Med åren blev jag mer och mer frustrerad. Det är nästan bara andra forskare som läser de där texterna. Problemet är att de flesta människor inte bryr sig om insekterna. Om något surrar nära oss vill vi genast döda det, så man kan väl säga att det är en uppförsbacke. Att skriva populärvetenskapliga böcker är mitt sätt att försöka få människor att förstå hur coola insekterna faktiskt är.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag

6 | Du skriver att det finns en insekt som ser ut precis som Elvis Presley.

– Ja! Det är en stor bärfis som lever i djungeln i Thailand. I mikroskop är det som att titta på en seriefigur av Elvis. En ren slump förstås, men det säger något om mångfalden bland insekter. Tyvärr är vi bra på att storleksdiskriminera. Vi tycker om stora djur som elefanter och zebror, men insekterna är faktiskt mycket mer intressanta.

Tyst jord: Insekternas framtid är också vår

Dave Goulson
Volante

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor