Stjärnexplosioner i miniatyr

Astronomer har upptäckt att vita dvärgstjärnor plötsligt kan flamma upp i utbrott som kallas för mikronovor. Men även en nova i mikroformat är en kraftfull händelse.

Publicerad
Liten vit stjärna drar till sig material från en stor gul stjärna.

En mikronova kan ske när en vit dvärgstjärna med starkt magnetfält drar till sig gas, som magnetfältet samlar vid polerna.
Bild: ESO/M. Kornmesser, L. Calçada

På mindre än en halvtimme flammade stjärnan TV Columbae upp till flera gånger sin normala ljusstyrka. Sedan avtog den, och efter tolv timmar såg den ut som vanligt. Några dagar senare upprepades det hela en gång till.

Detta var inget känt fenomen, konstaterade en grupp astronomer som tog en närmare titt på både denna stjärna och två andra som visade samma typ av beteende.

Forskarnas slutsats är att det som händer är nästan samma sak som i en stor explosion som kallas nova, men bara omkring en miljondel så kraftig – därav namnet mikronova.

Suger gas från grannstjärnan

En vanlig nova uppstår när en vit dvärgstjärna i ett dubbelstjärnesystem suger till sig gas från sin grannstjärna tills vätgasen över hela ytan hettas upp och antänds i en fusionsexplosion – som en gigantisk vätebomb.

Forskarna har dragit slutsatsen att den mycket mindre explosionen i en mikronova sker i ett begränsat område. Det kan hända på en vit dvärgstjärna med ett kraftigt magnetfält som kan fokusera gasen till områden nära de magnetiska polerna.

Trots namnet är en mikronova knappast liten. En av de inblandade forskarna säger att ett av dessa utbrott kan omvandla en massa som motsvarar 3,5 miljarder Cheopspyramider till energi.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor