Hur känner djurfäder igen sina barn?

Jag hör ofta i naturprogram på tv att djurhanar gärna dödar ungar av sin egen art. Om hanen är far till ungarna löper dessa dock normalt sett ingen risk. Hur vet han det? /Åke

Publicerad

Genom att döda andra hanars ungar minskar lejonhanen konkurrensen för sin egen avkomma.
Bild: Getty images

Svar av Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

Att hanar dödar ungar och sedan parar sig med de dödade ungarnas mödrar förekommer hos flera djur, som till exempel lejon, langurer och gnagare. Fördelarna för hanen med att göra detta är dels att konkurrensen för hans egna ungar blir mindre, dels att en hona snabbare blir reproduktiv igen om hennes ungar dör så att hon slutar ge di. Detta kan vara betydelsefullt för hanar som bara kan räkna med en begränsad tid som dominant hane. Det kan också gynna hanen genom att det leder till att hans ungar föds tidigare på säsongen och därigenom får bättre chanser att överleva.

Det verkar inte vara så att hanen känner igen vilka ungar som han är far till. Snarare handlar det om att hanens beteende förändras över tid. När en ny hane tar över en flock eller hona dödar han ofta alla ungar, och ibland även ungar som föds strax efter övertagandet. Men med tiden försvinner beteendet.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Hur detta fungerar rent fysiologiskt kan nog skilja sig åt mellan olika arter. Hos möss, som är förhållandevis lätta att göra försök med, påverkas beteendet både av tid i kontakt med honorna och av lyckade parningar. Hos mushanar registreras doften av ungar både av det vanliga luktsinnet och av Jacobsons organ, som är ett doftkänsligt organ i nedre delen av näshålan. När doften registreras av Jacobsons organ triggar det beteendet att döda ungarna. Men hos mushanar som har parat sig stängs responsen från Jacobsons organ av efter ett tag. Lukt av musungar som registreras via det vanliga luktsinnet stimulerar då omvårdnad i stället.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor