Annons
kvinna som ber

Äldre är mer religiösa än yngre, och kvinnor mer religiösa än män. 

Bild: 
Istockphoto

Äldre är mer religiösa än yngre

Författare: 

Publicerad:

2018-06-14

I ett stort antal länder så är det tydlig skillnad på hur religiösa yngre och äldre personer är. Det framgår av en ny rapport från Pew Research Center som jämfört personer som är över eller under 40 år gamla i över 100 länder. 

Det handlar om hur mycket man identifierar sig med en religiös grupp, hur ofta man besöker gudstjänst, hur stor andel som ber dagligen och hur många som beskriver religion som mycket viktig i livet. Störst skillnad mellan äldre och yngre finns inom gruppen som uppger att de ber dagligen. Till saken hör att även kvinnor är mer religiösa än män, varför den typiskt troende människan är en äldre kvinna.

Åldersgapet är mest tydligt i kristna länder. Georgien och Ghana är de enda länder som bryter mönstret och där unga uppger att de är mer religiösa än äldre.

Det finns teorier som går ut på att åldersskillnaderna handlar om livscykeleffekt, det vill säga att människor blir mer religiösa över sin livstid. Detta styrks av gallupundersökningar i USA som sedan 1940-talet har visat att äldre nästan alltid varit mer religiösa än yngre. En annan tolkning handlar om att dagens unga har högre utbildning än tidigare generationer och därför är mindre religiösa, och kommer fortsätta vara mindre religiösa även som äldre. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar