Annons

Ensamma hannar dominerar under magellapingvinernas (Spheniscus magellanicus) häckning vid Argentinas östkust. 

Bild: 
istock

Allt färre pingvinhonor

Antalet häckande magellanpingviner vid Argentinas kust har minskat med 40 procent under de senaste decennierna. Det är framförallt honorna som har försvunnit. Forskarna är inte säkra på orsaken, men har nu hittat en viktig ledtråd långt ute till havs.

Författare: 

Publicerad:

2019-01-09

Magellanpingvinen är en sydamerikansk art som har en av sina största häckningskolonier på Punta Tombo, en halvö vid Argentinas atlantkust. Ensamma pingvinhannar har blivit en allt vanligare syn under häckningen – det går numera tre hannar på varje hona. Det visar ny studie utförd av forskare från Washington university, Washington USA.

När det inte är parningssäsong (april-augusti) lämnar pingvinerna Punta Tombo och jagar efter stim med småfisk som rör sig norrut. Pingvinerna simmar flera hundra mil och det är under den här perioden som flest pingviner dör, framförallt unga honor. Det har forskarna kunna visa genom att undersöka döda pingviner som spolats iland utefter kusten.

Forskarna tror att pingvinerna helt enkelt svälter ihjäl ute till havs eftersom det finns för lite fisk. Honorna är mindre än hannarna och har därför förhållandevis små energireserver, vilket gör dem känsligare för svält. Hannarna har större energireserver och större näbbar än honorna och kan därför jaga ett större urval av byten, vilket sannolikt förbättrar deras överlevnadschanser när det är ont om mat.

Ett par magellanpingviner matar sina ungar

Bild: 
Natasha Gownaris

Magellanpingviner lever länge – de kan bli 25 år gamla. Det medför att den skeva könsfördelningen i kolonin ökar över tiden. För två decennier sedan gick det 1,5 hannar på en hona, men nu är alltså förhållandet 3:1. Bristen på honor medför att det föds avsevärt färre ungar än vad man skulle kunna förvänta sig från en koloni av den här storleken (mer än 200 000 pingviner).

Den skeva könsfördelningen är den främsta orsaken till att kolonin krymper. Det enda som kan hjälpa pingvinerna är striktare regler för fisket så att pingvinerna får mer mat, menar forskarna som har publicerat sina rön i Ecological applications.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)