Annons
terapeut och klient

Den terapeutiska alliansen blir bättre om terapeuten är yngre än du själv.

Bild: 
Istock

Bra om din terapeut är­ ­yngre än du

– och ännu bättre om hen också tjänar mer.

Författare: 

Publicerad:

2018-05-09

Spelar det någon roll hur lik ens terapeut är en själv? Inte särskilt, visar en studie publicerad i Journal of Clinical Psychology. Forskarna lät 28 psykoterapeuter och 547 patienter, som behandlades för depression, svara på skattningsformulär om den terapeutiska situationen. Det hela pågick under sju behandlingsveckor med syftet att kartlägga hur kön, ålder och inkomst påverkar den terapeutiska alliansen, det vill säga bandet mellan terapeut och patient.
Det visade sig att en bra terapeutisk allians lättast uppstod när psykoterapeuten var yngre eller jämnårig med patienten. Dessutom spelade socioekonomisk tillhörighet roll – den terapeutiska relationen påverkades positivt av att terapeuten hade högre socioekonomisk status än klienten. Huruvida detta i slutänden påverkar behandlingsresultaten är dock oklart och inget man tittat på i studien, som gjorts av forskare vid Pontificia universidad católica de Chile.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar