Annons

Delfinernas pratar med ultraljud och har förfinat tekniken genom årmiljonerna. Mänsklig ultraljudsteknik har mycket att lära av dem, enligt en ny studie.

Delfin-upptäckt kan ge bättre ultraljud

Nya rön om delfiners ljud kan leda till effektivare ekolod och skarpare ultraljudsbilder.

Författare: 

Publicerad:

2018-05-31

Delfiner är mästare på att använda ultraljud för att orientera sig, hitta mat och kommunicera med varandra. Precis hur de gör vet ingen, men nya forskningsresultat tar oss ett steg närmare gåtan.

Det ultraljud som delfiner skickar ut för att ekolokalisera består inte av en signal, utan av två sammanvävda ultraljuds-strålar. Detta upptäckte Josefin Starkhammar, forskare i biomedicinsk teknik vid Lunds Tekniska Högskola, för några år sedan. Nu har hon också räknat ut att de två signalerna faktiskt inte skickas ut exakt samtidigt, även om de kommer väldigt tätt. De täta ekona ger förmodligen många vinster, exempelvis skulle de överlappande strålarna kunna hjälpa delfinerna att snabbt avgöra om ett byte närmar sig eller är på väg bort. Ytterligare en ny upptäckt är att ljudets frekvens är högre längre upp i strålen, vilket ger ett ljusare eko inom detta område. 

− Höga och låga frekvenser bra på olika saker. Lågfrekventa ljud sprider sig längre under vattnet medan de högfrekventa säger mer om föremålets form, säger Josefin Starkhammar.

Vi har mycket att lära av delfintekniken, menar hon. Ljud med varierande frekvenser kanske kan ge oss effektivare ekolod. De nya upptäckterna kommer kanske också att kunna användas för att ge skarpare ultraljudsbilder längre in i kroppen, där vi inte kan mäta i dag.  

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar