Annons

Enkel robot spelar piano

Forskare vid brittiska Cambridge har utvecklat en  enkel, flexibel robothand som kan spela enkla melodier på piano.

Författare: 

Publicerad:

2018-12-20

Robotar är bra på repetitiva arbetsuppgifter, men när det krävs fingerfärdighet står de sig slätt jämfört med oss människor. Att återskapa precisionen i den mänskliga handen är en jätteutmaning inom robotforskningen.

Vid University of Cambridge har forskare tagit ett första steg med en robothand med ben och leder som hos ett skelett.  Handen är utskriven i en 3d-skrivare och har en enkel motorik med en enda motor i handleden.

För att testa handen har forskarna lärt den att spela enkla melodier på ett piano. Det är i och för sig inte första gången en robot spelar piano, men tidigare har det oftast skett med stela fingrar som gör det svårt att få fram nyanser i spelandet.

Filmer som visar den nya robothandens klinkande är inte särskilt imponerande, men forskarna tycker ändå att de tagit ett viktigt steg framåt. Trots den enkla mekaniken kunde robothanden härma flera typiska rörelser vid pianospel till exempel att korsa fingrarna för att nå tangenterna. Nästa steg blir att utveckla robothanden vidare. På sikt ska mer fingerfärdiga robotar exempelvis kunna användas inom sjukvården och för att hantera ömtåliga föremål.

Forskningen presenteras i tidskriften Science Robotics.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)