Annons
Fiskar

Vanlig föda under tidig stenålder.

Bild: 
Istockhpoto

Fisk i stenåldersdiet

De första människorna i södra Skandinavien åt överraskande mycket fisk. 

Författare: 

Publicerad:

2018-03-29

Analyser av över 80 individer från de äldsta skeletten som hittats i södra Skandinavien är entydig – de åt massor av fisk. Skeletten är mellan 10 500 och 7 500 år gamla. Forskare i osteologi från Lunds universitet har nu analyserat dessa mänskliga kvarlevor och dessutom analyserat djurbensmaterial vid boplatserna.

Vid en boplats så stod fisk för ungefär hälften av proteinintaget. Vid en annan boplats kom omkring 60 procent av proteinintaget från fisk. Ren konkret handlade det om bland annat karpfiskar, abborre, gädda, sill, pigghaj och rödspätta. Även säl och delfiner var viktig föda för de första skandinaverna.

Forskarna menar att resultaten kan tyda på att människorna bodde mer stationärt, eftersom jakt på land ofta medför en mer rörlig livsstil än om man lever av fiske. De olika bosättningarna visade sig även ha lokal prägel, vilket också det tyder på att de första människorna inte var så rörliga.

Analyserna visar också att fiskfödan dessutom verkar ha ökat över tid.

Resultaten publiceras nu som en del av en doktorsavhandling

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar