Annons

En engelsk forskare har försökt fånga fenklappande gråsälar på film i mer än 15 år. Nu har han lyckats.

Bild: 
Gettyimages

Gråsälar klappar ”händerna”

Det går att dressera sälar till att klappa ihop framfenorna. Men ny forskning visar att beteendet också förekommer hos vilda sälhannar, som försöker få honornas uppmärksamhet.

Annons

Beteendet filmades under en dykexpedition vid Farne Island, som ligger utanför Englands nordöstra kust. Filmen visar en gråsälshanne som närmar sig ett antal honor och som klappar ihop sina fenor med stor kraft så att en ljudlig knall uppstår. Själva ljudet är känt sedan tidigare, det har förekommit på flera ljudupptagningar från gråsälars parningssäsonger. Men först nu har man lyckats visa hur det uppstår.

Forskarna bakom upptäckten, som har publicerats Marine mammal science, tror att beteendet är en del av gråsälens parningsritualer. Antingen ska det imponera på honor eller skrämma bort andra hannar, ungefär på samma sätt som när en gorillahanne slår sig för bröstet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.