Annons

Prickarna i figuren symboliserar personer, strecken ömsesidiga vänskapsband. Forskarna studerade några av personerna i en hjärnkamera (orange prickar).

Bild: 
Parkinson C et al/Nature Communications

Hjärnkamera avslöjar vänskap

Det går att förutsäga om två personer är vänner eller inte genom att studera hur deras hjärnor reagerar på korta filmklipp.

Författare: 

Publicerad:

2018-01-30

Filmsekvenser med gulliga sengångare, fotboll och dråpliga scener från teveprogrammet America’s Funniest Home Videos ingår i forskning som bekräftar ett gammalt ordspråk: Lika barn leka bäst.

Amerikanska forskare kartlade de sociala banden inom en hel årskull av studenter genom att fråga var och en vilka som var deras vänner. Sedan fick 42 av studenterna ligga i en hjärnkamera och titta på filmklipp.

Det visade sig att aktiviteten i delar av hjärnan som hanterar känslomässiga reaktioner och tolkar sinnesintryck var mer lika hos nära vänner, än hos personer längre ifrån varandra i det sociala nätverket.

I tidskriften Nature Communications skriver forskarna att hjärnkamerans bilder kan användas till att identifiera individer som förmodligen är vänner, liksom till att se vilka som sannolikt har gemensamma vänner.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar