Annons
Kvinna luktar

Den som upplever stort äckel inför kroppsdofter är troligen mer höger, enligt ny forskning.

Bild: 
Istockhpoto

Högern mer känslig inför stank

En ny studie visar att graden av äckel inför olika kroppsdofter har en tydlig koppling till politisk ideologi. 

Författare: 

Publicerad:

2018-03-01

– Vissa är mer känsliga för äckel än andra, och ju längre åt höger man placerar sig, desto mer äckelkänslor.

Det berättar Jonas Olofsson, som är forskare i psykologi vid Stockholms universitet, och som är aktuell med en ny studie om luktkänslighet.

Han och hans kolleger testade detta genom enkäter där olika scenarier beskrivs, till exempel att gå på en offentlig toalett som luktar starkt av främmande människors kiss eller att personen bredvid dig på bussen tar av sig skorna och har fotsvett.

– Försökspersonerna fick ranka hur äcklade de blev av sådana saker – vi frågade även om hur äcklad man var av lukten av sitt eget bajs, säger Jonas Olofsson. Svaren vägdes sedan fram till ett äckelindex.

Tidigare experiment med verkliga dofter som testats mot försökspersoner har visat att de som uppgav mer äckel i enkäter även äcklades mer av verkliga dofter, varför enkätsvaren bedöms som tillförlitliga.

– Det visade sig att stort äckel inför kroppslukter var en bra indikation på människor som har högerauktoritära attityder, säger Jonas Olofsson.

Tidigare forskning har visar att socialkonservativa personer generellt är mer känsliga för äckel än liberala personer. Det handlar om ett slags smittorädsla. Detta hänger ihop med att man vill ha ett mer ordnat samhälle utan överraskningar.

– Detta kan troligen kopplas till att ett stabilt och oföränderligt samhälle förknippas med mindre smittorisk, säger Jonas Olofsson.

Ursprungligen var lukt och äckel något som skulle hålla oss friska. Det är evolutionärt gynnsamt att hålla sig borta från avföring och snor.

– Men idag kan vissa människor bli äcklade av moraliska överträdelser eller vissa sexuella beteenden, säger Jonas Olofsson. Så det grundläggande äcklet har blivit en mer generell känsla som hänger ihop med hur man vill att samhället ska se ut.

Äckel är en grundkänsla som finns överallt i världen.

– Men det finns en variation i vad som äcklar oss, och hur äcklade vi blir, säger Jonas Olofsson. Okända dofter upplevs ofta som äckliga, men sedan kan vi vänja oss. Lukter kan varna för det okända som kanske är farligt för oss.

– I USA kallas vänster ibland för ”dirty hippies” av högern, fortsätter Jonas Olofsson. Det finns en stereotyp om att högern är välkammad och har kostym medan vänstern har trasiga kläder. Och det finns ju även mer konservativ moral som handlar om just renhet och hygien. Så visst kan man se en politisk koppling kring dessa attityder.

Resultaten är publicerade i Royal Society Open Science.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar