Annons
En robotbil på Mars yta, med en instrumentarm utsträckt mot marken.

Så här är det tänkt att se ut när Mars 2020 sträcker ut sin robotarm för att studera stenarna på Mars yta.

Bild: 
NASA/JPL-Caltech

Hon vill förstå kratrarna på Mars

Om ett par år skickas roboten Mars 2020 iväg till vår grannplanet, och geologen Sanna Alwmark deltar i förstudierna för att få ut så mycket som möjligt av de studier roboten kan göra. Nedslagskratrar på jorden kan hjälpa henne och andra geologer att förstå Mars, och studier av Mars kan hjälpa dem att förstå meteoritnedslag på jorden.

Författare: 

Publicerad:

2018-12-22

Geologen och kraterexperten Sanna Alwmark har nyligen börjat arbeta med en forskargrupp på universitetet i Köpenhamn, som är specialiserad på utforskandet av Mars. Just nu bygger de instrument för den amerikanska marsroboten Mars 2020, och Sanna Alwmark bidrar med sin kunskap.

– Jag ska studera marsmeteoriter och kratrar på jorden på ett sätt som sen kan användas för att studera Mars, säger hon.

Mars 2020 ska studera geologin på Mars med avancerade instrument, och dessutom ta borrprover ur marken som ska hämtas tillbaka till jorden av en senare farkost. Sanna Alwmark hoppas att proverna ska kunna ge information om effekterna av meteoritnedslag på Mars, och därmed bidra till en bättre förståelse för solsystemets utveckling.

En sak hon tycker är spännande med kratrarna på Mars är att det material som kastats ut vid nedslaget – så kallade ejekta – är bättre bevarade där än på jorden där spåren förstörs av väder och vind.

– Att förstå det utkastade materialet är viktigt för att få en bättre bild av hur en planets ekosystem svarar på ett nedslag. Som till exempel meteoriten som utrotade dinosaurierna – hur mycket damm blev det i atmosfären, hur mörkt blev det?

Kratrar på Mars kan alltså bidra till förståelsen av vad som har hänt på jorden. Men just nu arbetar Sanna Alwmark med att studera jordiska kratrar för att bättre kunna förstå dem på Mars. I en första studie har hon tittat på mineraler som har påverkats, "chockats", av meteoriten som gav upphov till Siljansringen. Mineralen har påverkats på olika sätt beroende på hur högt trycket på dem blev vid nedslaget. Genom att titta efter rätt signaturer i materialet från Mars kan det gå lättare att säga något om nedslagens effekt där.

Sanna Alwmark vet inte ännu om hon själv kommer att få handskas med proverna från Mars yta.

– Det kommer nog att bli huggsexa om materialet när det kommer tillbaka till jorden. Om jag inte är i en position där jag får möjlighet att studera det själv hoppas jag att de studier jag gör nu ska användas för att göra analyserna enklare.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)