Annons
Annons

avlångt kristallkorn, återgivet i blått och rosa

Kristall av mineralet zirkon, som har undersökts för att åldersbestämma jordens äldsta nedslagskrater.

Bild: 
Curtin University

Jordens äldsta meteoritkrater funnen i Australien

När jorden var ungefär hälften så gammal som nu träffades den av en stor rymdsten, som med stor kraft slog in i en glaciär på det nuvarande Australien. Kanske bidrog nedslaget till att avsluta en av jordens kraftigaste istider.

Publicerad:

2020-01-30

Formationen Yarrabubba i västra Australien har länge varit intressant för geologer som studerar jordens historia. På drygt två miljarder år hinner vind och vatten och geologiska krafter radera ut de flesta spåren av även ett stort meteoritnedslag. Inget återstår av den ursprungliga cirkelformade kratern, utom spår av det som tidigare var upphöjningen i kraterns mitt. Nu har några forskare analyserat mineralkorn härifrån och mätt nedslagets ålder till 2,23 miljarder år. Det betyder att detta är den äldsta kända nedslagskratern på jorden. Det kan jämföras med att jorden är ungefär 4,5 miljarder år gammal.

Det här meteoritnedslaget skedde i slutet av det som brukar kallas Huron-istiden, den första kända istiden på jorden. Den varade i omkring trehundra miljoner år. Det finns tecken på att hela jorden var täckt av is under åtminstone delar av den här istiden.

Forskarna som tidsbestämde Yarrabubba-kratern gjorde också en simulering av vad nedslaget kan ha haft för effekt på klimatet. Resultatet antyder att tillräckligt mycket vatten kan ha förångats för att ha en uppvärmande effekt. Det kan ha bidragit till att istiden tog slut. Men det går inte att säga säkert.

– Författarna till studien spekulerar. Det är väldigt intressanta spekulationer! säger Sanna Alwmark, geolog som forskar om kraterbildning.

Forskarna vill förstå vad rymdstenar kan ha för effekt på livet. Det finns fortfarande bara ett meteoritnedslag som kan förknippas med en stor förändring för livet på jorden: det som dödade dinosaurierna för 65 miljoner år sen. Yarrabubba-kratern var cirka 70 kilometer tvärs över, men dinosauriedödarkratern runt Chicxulub i Mexico hade en mer än dubbelt så stor diameter.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.