Annons
Kvinnor som cyklar

Kvinnlig cykling i offentligheten diskuterades livligt vid förra sekelskiftet. Teckning från 1890-talets Tyskland.

Bild: 
Istockhpoto

Kläderna gjorde cyklisten anständig

Cyklade kvinnor blev ett debattämne för drygt 1oo år sedan. Ny forskning visar att kläderna var ett sätt att behålla kvinnligheten i en tidigare manlig sfär.

Författare: 

Publicerad:

2018-03-06

När den moderna cykeln ersatte höghjulingen på 1880-talet blev cykling en snabbt växande företeelse – som även kvinnor från först överklassen började anamma.

Under 1890-talet diskuterades kvinnors cykling i tidningar och tidskrifter, och klädseln blev ett centralt tema i bedömningen av den kvinnliga cyklisten. Det skriver historikern Emma Hilborn vid Lunds universitet i en studie i Historisk Tidskrift.

– Cyklingen förknippades med manliga värden, och kvinnor i offentligheten var ett område som ofta uppmärksammades kring förra sekelskiftet, säger hon.

Emma Hilborn har analyserat hur ett antal tidskrifter och damtidningar förhöll sig till kvinnlig cykling under perioden 1890–1910.

– Man uppmärksammande hur de kvinnliga cyklisterna klädde sig, hur de rörde sig och var de rörde sig. Det gällde att inte utmana gränserna för kvinnligheten, säger Emma Hilborn.

Vid slutet av 1800-talet var gränsen mellan det privata och det offentliga viktig, och den borgerliga kvinnan förväntades befinna sig i det privata. Men när hon började cykla i det offentliga så behöves nya regler och normer.

– I grunden var man positiv till att kvinnor cyklade, men det behövdes regler så att de inte skulle förlora sin kvinnlighet, säger Emma Hilborn. Cyklingen skulle alltså ske med måtta. Kläderna blev i detta sammanhang viktiga för att signalera att man fortfarande var respektabel.

Kvinnliga cyklisters klädsel var alltså något man gärna skrev om. Byxor passade till exempel inte. Den kvinnliga cyklisten skulle ha kjol med rätt längd. Detta blev en strategi för att undvika att bli ifrågasatt som kvinna.

– I tidigare forskning har man oftast betraktat klädseln som en källa till problem för de cyklande kvinnorna och ibland som en ickefråga. Jag menar att kläderna blev en tillgång för att göra cyklingen kvinnlig, säger Emma Hilborn. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar