Annons

Korallblekning vid Seychellerna

Bild: 
istock

Korallblekningen – ett allt större hot

Antalet fall av omfattande korallblekning har nästan femfaldigats under de senaste fyra decennierna.   

Koraller är fastsittande nässeldjur som lever i stora kolonier, omslutna av skyddande skal. Det bor även alger innanför skalen – de har fotosyntes och lever i symbios med nässeldjuren.

Algerna är huvudorsaken till att koraller är så färggranna. Kraftiga och ihållande temperaturökningar i havsvattnet kan döda algerna. Om det sker tappar korallerna färgerna. Det kallas korallblekning och om fenomenet pågår för länge så dör korallerna av näringsbrist.

Fram till 1980-talet var allvarliga fall av korallblekning ett nästan okänt fenomen. Då gick det 25–30 år mellan tillfällena. Numera inträffar de med endast sex års mellanrum, en nästan femfaldig ökning på fyra decennier. Det visar en ny studie utförd av internationellt forskarlag.

Forskarna har sammanställt och analyserat data om korallblekning som inträffat på 100 platser i världshaven under perioden 1980–2016. Analyserna visar att i början av perioden var korallblekningarna oftast kopplade till väderfenomenet El Niño, som orsakar förhöjda vattentemperaturer. Men under de senaste två decennierna har det blivit allt vanligare att korallblekningar inträffar även utanför El Niños tidsramar. Forskarna bakom den nya studien, som har publicerats i Science, är övertygade om att den pågående globala uppvärmningen är orsaken.

Det tar 10–15 år för de mest snabbväxande korallerna att återhämta sig fullt ut efter ett allvarligt fall av korallblekning. Med tanke på att sådana numera inträffar vart sjätte år, så ser det mörkt ut för våra rev.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar