Kultur- och teknikresa till Paris

Följ med Forskning & Framsteg till kulturens och teknikhistoriens Paris i oktober.

Publicerad

Vi besöker Gustave Eiffels aerodynamiska laboratorium med en sekelgammal, fortfarande använd, vindtunnel och kommandocentralen som styr alla Paris vattenvägar. På teknikmuseet Arts et Métiers fascineras vi av ett par av världens första flygmaskiner, avancerade verktygsmaskiner och Foucaults pendel, känd från Umberto Ecos roman med samma namn.

”Paris inälvor” kallas det underjordiska Musée des Égouts, som berättar de sällsamma historierna om det enorma nätverket av kloaker som löper under stadens gator. I hjärtat av Hotel des Invalides släpps vi in i den franska militärmaktens Musée des Plans Reliefs, med noggranna modeller från 1600-talet och framåt som användes för att planera både befästningsbyggen och belägringar. Andra höjdpunkter är Albert Kahns 100-åriga fotografier och Marie Curies arbete.

Reseinfo: Paris

Naturligtvis får vi också njuta av god fransk mat, goda franska viner och många bra historier i likasinnades sällskap. Resan går med tåg från Stockholm med byte och övernattning i Hamburg samt på bra mellanklasshotell med utmärkt läge i Paris.

Våra ciceroner är journalisterna Erik Mellgren och Kaianders Sempler. Erik är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Kaianders är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet.

Välkommen till

Hjärndagen

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 11 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor