Annons
Annons

Redan efter 30 ökar risken för graviditetskomplikationer.

Bild: 
Istockphoto

Mammans ålder viktigare än forskarna hittills trott

Risken för graviditetskomplikationer ökar markant redan vid 30 års ålder, enligt en ny svensk studie.

Publicerad:

2013-12-10

I Sverige är genomsnittsåldern för kvinnor som får sitt första barn 29 år, och en kvinna som är äldre än 35 år räknas som en äldre förstföderska. Nu visar en ny studie att risken för komplikationer ökar redan vid 30 års ålder. Enligt studien är det ungefär 20 procent vanligare att graviditeten slutar med för tidig födsel – före vecka 32 – om kvinnan är äldre än 30 år när hon föder sitt första barn, jämfört med kvinnor i 25–29-årsåldern som inte röker eller är överviktiga. Risken för dödföddhet ökar med 25 procent.

– Siffrorna är höga, men man måste ha i åtanke att vi jämfört med en extrem lågriskgrupp. Vi hoppas att den här nya kunskapen kan ge människor förutsättning att göra ett informerat val, säger Ulla Waldenström, professor på Karolinska Institutet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.