Annons
Illustration: Marslandskap och en farkost med tre ben, utblås från bromsraketer på undersidan.

En illustration som visar farkosten Insight i färd med att landa på Mars.

Bild: 
NASA/JPL-Caltech

Marslandaren studerar planetens insida

Författare: 

Publicerad:

2018-11-22

Ytan och atmosfären på Mars har utforskats med robotar och med instrument i omloppsbana. Nu ska landaren Insight undersöka det inre av Mars. Den har med en seismometer som ska mäta vibrationer från "Marsbävningar" och meteoritnedslag. Ett annat instrument ska borras ned i marken och mäta temperaturen. Undersökningarna ska ge en bild av hur planeten är uppbyggd och hur den har bildats och utvecklats.

Landningen är en känsligt och tekniskt utmanande del av ett uppdrag som detta, men Insight sattes ned på ytan helt enligt planen i slutet av november. Uppdraget planeras vara i två år, vilket är lite mer än ett Mars-år.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Varför ska vi undersöka planeter när våran egen är nära döden förestående och nya uppgifter är ännu mer akuta vad är logiken i det hela? Jag tror att det finns om bara viljans finns men det gäller hela världen det måste inses.

Man kan lika gärna fråga: varför ska vi göra något alls som inte har omedelbar praktiskt tillämpning för jordens överlevnad? Det finns många svar på det. Säkert är många investeringar missriktade, men att utforska vår omvärld är rätt viktigt för att ha en civilisation som vår. 

Jämför med hur  mycket pengar som läggs på krig och vapen över hela jorden. Det är många gånger mer än vad rymdutforskning kostar. 

Lägg till kommentar