Annons
Medicin i fomr av en QR-kod

Medicin i form av en QR-kod tryckt på ätbart papper. 

Bild: 
Köpenhamns universitet

Medicin i form av en ätbar kod

Istället för ett anonymt piller, en ätbar kod med rätt dos. Forskare i Köpenhamn och Åbo har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut individanpassad medicin. 

Författare: 

Publicerad:

2018-02-06

En personlig medicin där varje dos dessutom innehåller information om äkthet, mängd och patient. Det är några av fördelarna med en ny typ av medicin som utvecklats av forskare vid Köpenhamns universitet och Åbo Akademi.

Den aktiva läkemedelssubstansen blandas med ett färgämne till ett bläck. På ett ätbart papper som påminner om en oblat skrivs en individanpassad dos.

Medicinen bildar en QR-kod som kan läsas av med en smart mobil. På så sätt kan både läkare och patient få information om medicin och behandling.

Tanken är att skrivaren ska kunna stå på sjukhus, apotek eller till och med hemma hos patienten. Enligt forskarna kan tekniken leda till mindre problem med felmedicinering och falska läkemedel.

Forskningen beskrivs i tidskriften International Journal of Pharmaceuthics.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar