Annons
Mjuk elektronik

Proben med totalt 32 elektroder har testats på råttor. Varje elektrod är 50 mikrometer bred. 

Bild: 
Thor Balkhed

Mjuk elektronik fångar hjärnsignaler

Med hjälp av en ny typ av elastiska elektroder kan hjärnsignaler mätas under lång tid utan att skada vävnaden.

Forskare vid Linköpings universitet har i samarbete med forskare vid ETH Zürich, New York University och Columbia University utvecklat ett nytt, skonsamt sätt att läsa hjärnsignaler. Med hjälp av små, mjuka och töjbara elektroder fångas spänningsimpulserna som bildas när hjärncellerna skickar ut signaler.

De nya elektroderna har testats på råttor som under tre månaders tid fick röra sig fritt med elektroderna inopererade ovanpå hjärnbarken.

– Vi såg ingen försämring av signalkvaliteten vilket visar att nanotrådarna är stabila under lång tid, säger Klas Tybrandt som leder forskningen inom mjuk elektronik på laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet och är huvudförfattare till en artikel om den nya tekniken i Advanced Materials.

Att fånga och försöka förstå hjärnsignaler är ett hett område. Forskning & Framsteg skrev i nummer 1 2018 om företag som forskargrupper som utvecklar nya metoder för att registrera och analysera nervimpulser. En av de stora utmaningarna är att utveckla material som inte skadar hjärnan som är mjuk och rör på sig.

Linköpingsforskarnas nya ledarmaterial består av tunna guldbelagda nanotrådar av titanoxid som bakats in i silikongummi. Tack vare att nanotrådarna ligger huller om buller kan materialet töjas till sin dubbla längd utan att ledningsförmågan minskar. Det finns alltid trådar som har kontakt.

– Nu går vi vidare och försöker utveckla material som är ännu mindre och ännu mjukare, säger Klas Tybrandt.

Målet är att elektroderna i framtiden ska kunna användas för att behandla sjukdomar som epilepsi men även för att styra proteser med nervsignaler.

Se en film om forskningen här.  

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar