Ny vetenskapspodd om jubileer

Fridlysta vargar, metadon, stryknin och galna genier. Allt detta och mycket mer får du höra om i Forskning & Framstegs jubileumspodd. Med avstamp i olika jubileer samtalar vi med Sveriges främsta forskare om allt från rymdfart och fridykning till konfliktforskning och högerextremism. Första avsnittet släpps 23 juni.

Publicerad
Christer Fuglesang, Sveriges förste astronaut, Sven Grahn, rymdnestor, och Joanna Rose, redaktör på Forskning & Framsteg, samtalar om Sverige som rymdnation.

I år är det 50 år sedan metadon började användas i Sverige, 50 år sedan vargen blev fridlyst, 50 år sedan Beach Boys platta Pet Sounds släpptes. Men också 100 år sedan Hercule Poirot presenterades och 40 år sedan den första människan dök utan luft ner till 100 meter.

Vi har valt nio olika jubileer och tar avtamp i dem när vi berättar om beroendeforskning, viltvård, fridykning, konfliktofrskning och mycket mer.

Det är 50 år sedan Forskning & Framsteg gav ut sitt första nummer. Det firar vi med att göra denna jubileumspodd. Varje vecka, med start 23 juni, släpper vi ett samtal om ett jubileum. Först ut är Markus Heilig som talar med Per Snaprud om metadon, och sist, den 18 augusti kommer Simon Kyaga, som talar om kreativitet och galenskap med Jonas Mattsson.

 23 juni – Dogmer dödade narkomaner

Markus Heilig samtalar med Per Snaprud om metadon och beroendebehandlingar med anledning av att metadonprogrammet fyller femtio år i år.

30 juni – Utan luft till 100 meter

Erika Schagatay samtalar med Jörn Spolander om fridykning, konsten att klara sig utan luft och människan som vattenvarelse med anledning av att det är 40 år sedan första människan fridykte ner till 100 meter.

7 juli – Doktor Watson behöver en mindfulnesskurs

Åsa Nilsonne talar med Karin Skagerberg om psykologi och kriminalromaner med anledning av att Hercule Poirot fyller 100 år. 

14 juli – Allt fler konflikter drivs av religion

Isak Svensson talar med Henrik Höjer om freds- och konfliktforskning med anledning av att Stockholm international peace research institute, Sipri, fyller 50 år.

21 juli – Rymdnationen Sverige

Christer Fuglesang och Sven Grahn talar med Joanna Rose om om rymdresor, rymdskutt och turism. År 1966 skickades den första sondraketen upp från Esrange.

28 juli – Studiecirkeln – en svensk uppfinning

Johan Kärnfelt talar med Cecilia Christner Riad om populärvetenskap med anledning av att det är 100 år sedan ABF Stockholm bildades.

4 augusti – Vargen – fridlyst och jagad

Henrik Andrén talar med Jesper Nyström om skyddet av de stora rovdjuren varg, lodjur, björn och järv med anledning av att vargen fridlystes 1966

11 augusti – Historiens roll för dagens fascister

Lena Berggren talar med Anders Svensson om hur nysvenska rörelsen påverkar dagens extremer. 75 år sedan nysvenska rörelsen/fascistisk rörelse grundades.

18 augusti – Idén om det galna geniet

Simon Kyaga talar med Jonas Mattsson om kreativitet och psykisk ohälsa med anledning av att det är 50 år sedan Beach Boys skiva Pet Sounds kom.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor