Annons
Bilder av siffror i olika storlekar på en datorskärm.
Bild: 
iStock

Nyfunnet primtal slår rekord

Ett tal med över 23 miljoner siffror är nu det största primtal som någonsin hittats.

Författare: 

Publicerad:

2018-01-09

Nyligen lyckades den 51-årige ingenjören Jonathan Pace i USA hitta det hittills största kända primtalet, alltså ett tal som inte går att dela jämnt med något annat tal än ett eller sig självt. Talet är 23 249 425 siffror långt, knappt en miljon siffror längre än det föregående rekordprimtalet.

Jonathan Pace har deltagit fjorton år i ett projekt som låter privatpersoner världen över vara med och söka efter nya primtal. Det tog hans dator sex dagar att verifiera att det här talet är ett primtal, och det kontrollerades sedan med oberoende beräkningar.

Så här stora primtal har ingen omedelbar praktisk tillämpning, men sökandet efter dem kan ge nyttiga bieffekter inom bland annat matematik, datorberäkningar och matematikundervisning. Många tycker också att stora primtal är vackra och intressanta i sig själva eftersom de är ovanliga och svårfunna.

Det nya rekordtalet är i likhet med de tidigare största kända primtalen ett så kallat mersennetal, vilket betyder att det går att skriva som en rad multiplicerade tvåor minus ett. Det nu hittade talet är mersenneprimtal nummer femtio, och fås genom att multiplicera 77 232 917 tvåor och sedan dra ifrån ett.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar