Annons
Röstning

Benägenheten att gå och rösta ökar om man bland annat är gift eller sambo, är högutbildad, bor i storstad, tjänar bra, är i övre medelåldern och har arbete. 

Bild: 
Istockhpoto

Partnern påverkar valdeltagandet

Både att leva ihop med någon och att ha hög utbildning ökar benägenheten att gå och rösta. När par med olika hög utbildning lever ihop så drar den högutbildade med sig sin partner till vallokalen.

Författare: 

Publicerad:

2018-04-18

Vi röstar gärna tillsammans. Särskilt gifta eller sambos har högre valdeltagande än singlar. En förklaring till detta är att de har en mer stabil social situation. Samtidigt är högutbildade mer benägna att gå och rösta. 

För att se hur utbildning och relation hänger ihop har statsvetaren Moa Frödin Gruneau vid Göteborgs universitet testat hur par med olika utbildningsnivå röstar. Det visar sig att det finns ett positivt samband mellan att rösta och att ha en högutbildad partner, skriver hon på forskarbloggen Politologerna

Men om en lågutbildad lever ihop med en person med högre utbildning så ökar sannolikheten att hen går och röstar. Den med högre utbildning drar alltså med sig sin partner till vallokalen. Men lågutbildade som lever ihop med andra lågutbildade är inte mer benägna att gå och rösta än singlar.

Sambandet är stabilt över tid och har undersökts i USA och i 24 europeiska länder.

Resultaten är publicerade i Electoral Studies.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar