Annons

Podd: Dogmer dödade narkomaner

Författare: 

Publicerad:

2016-06-23

JUBILEUMSPODDEN #1: Sverige blev först i världen efter USA med att ge narkomaner metadon mot heroinberoende. Behandlingen började i Uppsala år 1966 – och blev snabbt omstridd. Hör Markus Heilig, beroendeforskare och professor vid Hälsouniversitetet i Linköping, i ett samtal med Forskning & Framstegs Per Snaprud.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

På 60-talet var jag bästa vän med sonen till Lars M. Gunne. I och med flytten först till USA och sen till Uppsala förlorade vi kontakten med varandra, men jag följde med intresse Metadon-debatten och bråket med Nils Bejeroth. Redan då förstod jag att hjärtlösa dogmer dödade människor. Er artikel i Fof är ett mycket senkommet erkännande till Gunne som blir 92 i år om han fortfarande lever. En annan barndomskamrat var sonen till Professor Gösta Wranglén som predikade för oss att det utbrända kärnkraftavfallet måste kapslas in i guld och inte i koppar eller bly. Endast guld skulle hålla tätt i 100 000 år. Kanske kommer han att få upprättelse om 2000 år. ( bättre sent än aldrig.)

Lägg till kommentar