Annons
rökrobot

Achim Lilienthal med räddningsroboten Smokebot.

Bild: 
Örebro Universitet

Robot kan rädda liv vid brand

I ett rökfyllt rum gäller det att snabbt hitta människor för att de ska hinna räddas. En ny robot, delvis utvecklad i Örebro, kan bli brandkårens framtida spanare.

Författare: 

Publicerad:

2018-06-18

En robot som kan se genom rök och känna vilka gaser som finns i ett brinnande rum kan hjälpa brandmän vid svåra förhållanden. Den fjärrstyrda roboten – döpt till Smokebot – kan till exempel rita en karta över brandplatsen och varna om det finns en risk för gasexplosion.

För att klara uppgiften är roboten försedd med flera nyutvecklade sensorer.

– Den har till exempel en mycket precis radar och gassensorer som är speciellt anpassade för roboten, säger Achim Lilienthal, professor i datavetenskap vid Örebro universitet.

Han har lett ett EU—projekt  som utvecklat roboten under 3,5 års tid i samarbete med universitet, företag samt räddningstjänsten i tyska Dortmund.

Den bygger på en befintlig räddningsrobot som försetts med de nya sensorerna. Gassensorerna kan till exempel detektera och identifiera olika gaser.

En annan finess är att den kan bygga upp sitt eget wifi-nät med hjälp av sändare som den själv placerar ut. Skulle roboten tappa kontakt med operatören kan den själv navigera tillbaka till den plats där den senast hade uppkoppling.

Inom kort ska prototypen testas i ett brandlabb i Dortmund. Achim Lilienthal ser flera utvecklingsmöjligheter.

– Än så länge är det ett forskningsprojekt men vi söker pengar för att bland annat göra den snabbare så att den kan hjälpa till att leta efter överlevande vid en brand.

Han berättar att både ”synen” och ”lukten” hos roboten kan utvecklas med nya, bättre sensorer.

– Tillsammans med ny programvara med AI skapar det nya möjligheter för räddningsrobotar. Tekniken kan också användas i andra sammanhang där sikten är dålig som i jordbruket där det ofta är väldigt dammigt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar