Robot opererar själv

I experiment på grisar har en robot fått sy ihop tarmar på egen hand. Enligt forskarna är det ett viktigt steg mot mer automatiserad kirurgi i mjuk vävnad.

Publicerad

Operationsroboten är ett steg mot automatiserad kirurgi även i mjuk vävnad.
Bild: Johns Hopkins University
Bild: Johns Hopkins University

Men minimal mänsklig hjälp har ett robotsystem med två robotarmar använts för att sy ihop tarmar på grisar. Systemet är utvecklat av forskare vid Johns Hopkins University, USA, och beskrivs i en artikel i Science Robotics.

Operationerna genomfördes med så kallad titthålskirurgi, laparoskopi. I stället för att öppna buken förs instrumenten in genom små hål. Kirurgen styr instrumenten från en skärm med hjälp av bilder från små videokameror som sitter längst fram på titthålsinstrumenten. Se ett klipp på YouTube.

Opererar på mjuk vävnad

Högt automatiserade robotsystem används redan inom vården till exempel vid strålbehandling av cancer. Med det nya systemet vill forskarna visa att en robot även kan hantera mjuk vävnad som dessutom kan röra på sig, exempelvis när patienten andas.

För att kunna anpassa sig till dessa rörelser var robotens armar utrustade med 3d-sensorer och kameror.

Helt utan hjälp kunde roboten dock inte klara alla momenten. Vid operationerna övervakades robotens arbete av en kirurg som kunde ingripa vid behov.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor