Annons
Blommor

En relation behöver man investera i, enligt forskaren Per Carlbring.

Bild: 
Istockhpoto

Ros istället för ris

Uppmuntra bra saker istället för att kritisera dåliga. Det är ett av de råd psykologiprofessorn Per Carlbring ger inför Alla hjärtans dag.

Författare: 

Publicerad:

2018-02-13

I ett pågående forskningsprojekt vid Stockholms universitet så tränar 100 par upp sina relationer. De fyller i enkäter och genomgår olika övningar. Alla är över 18 år och har varit sammanboende i minst ett halvår.

Per Carlbring är professor i psykologi vid Stockholms universitet och han leder detta forskningsprojekt som heter Valentinstudien.

– Deltagarna ska vilja förbättra sina relationer, och de får gå igenom ett nioveckorsprogram. Det handlar mycket om att träna på att öka de positiva beteendena inom relationen och minska de negativa.

De får till exempel träna på att visa både fysiskt och muntligt att de uppskattar sin partner.

– Det kan handla om att ta på varandra i vardagen – alltså ickesexuellt, säger Per Carlbring.

De muntliga övningarna handlar om att ge komplimanger. I vissa fall kan de till och med innebära om att man bestämmer en tid då man sätter sig ner och ger varandra komplimanger.

– Det kan verka lite tillgjort, men det funkar faktiskt bäst så för en del.

Paren i studien tränar även på hur de ska uttrycka sig så att konflikter inte trappas upp eller låser sig.

De har gjort tidigare studier utifrån dessa principer, och utfallet har varit bra, berättar Per Carlbring. I några fall avslutades dock relationen, men de skiljdes ändå som vänner och inte som fiender.

Per Carlbring betonar vikten av att uppmuntra bra beteenden snarare än att straffa dåliga. Inför Alla hjärtans dag har han flera konkreta råd till Forskning & Framstegs läsare.

* Ros istället för ris är det viktigaste. Beröm alltså hellre bra beteenden än att kritisera dåliga.

* Anförtro er till varandra och ta inte varandra för givna. En relation är något man måste investera i – då ger den en mycket god ränta.

* Ta i varandra i vardagen.

* Tycker ni olika så testa att ta din partners perspektiv. Då kan kommunikationen bli bättre.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar