Annons
Skelett från Sigtuna

Vuxen man från vikingatiden som begravts i Sigtuna. 

Bild: 
Sigtuna museum

Sigtuna: Vikingatidens metropol

Sigtuna är en av Sveriges första städer. En ny studie visar att många som levde där på vikingatiden hade migrerat dit – från när och fjärran.

Författare: 

Publicerad:

2018-08-29

En studie av lämningar från 38 människor som begravts i Sigtuna under åren 900–1100 visar att många inte kom därifrån. Analyserna bygger på DNA och undersökningar av grundämnet strontium i tänderna, vilket kan påvisa rörlighet under en människas livstid. 

Sigtuna är en av landets första städer och grundades formellt omkring år 980. Undersökningen av kvarlevorna från sex olika kristna begravningsplatser ger en bild av en geografiskt blandad befolkning.

– Variationen är hög i den grupp vi undersökt, berättar Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet och en av medförfattarna till studien.

– Vi kan se att de kommer från tre zoner. För det första från själva Mälardalen. För det andra från närområdet utanför Mälardalen, kanske södra Skandinavien. Den tredje zonen är nord-, central, och östeuropa.   

I 16 fall har man analyserat individers såväl DNA som strontium. Av dem hade hälften, åtta stycken, bakgrund från närområdet i Sigtuna, medan fyra kom från närområdet utanför Mälardalen. Fyra hade mer avlägsen bakgrund och kom från den tredje zonen. De övriga 22 individerna som analyserats enbart för DNA eller strontium följer mönstret från de 16 totalanalyserade individerna.

De hittade även individer som hade DNA från utanför närområdet, medan strontiumanalysen visade att de växt upp i Sigtunatrakten. De är alltså sannolikt barn till människor som flyttat dit.

– Detta gör sammantaget att Sigtuna verkar vara en internationell plats, säger Anders Götherström. Och det är väl inte så konstigt. Skulle man göra karriär i någon form så var detta stället att vara på. Troligen skiljde sig Sigtuna från den omgivande landsbygden i detta avseende.   

Anders Götherström påpekar att Sigtuna troligen påminde mer om platser som Kiev eller York – maktcentra dit många reste och där många människor passerade. 

I pressmeddelandet från Stockholms universitet – som ledde till omfattade medierapportering – står det att hälften av Sigtunas invånare var invandrare. Kan man säga så utifrån era data? 

– Migranter är kanske är ett mer passade begrepp, eftersom det handlar om folk som flyttat. Och hälften av de inflyttade kommer ju från närliggande regioner som kanske Skåne eller området sydväst om Mälardalen. Så studien visar framför allt att vikingatidens Sigtuna var en plats som många passerade.

Resultaten är publicerade i Current Biology.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar