Annons
Siffror (ettor, åttor och en sexa) som bildar ett ansikte.
Bild: 
Fermat's Library

Skojfrisk fysiker porträtterad i ett primtal

Richard Feynman var en populär fysiker. Till hundraårsfirandet blev han porträtterad – i form av ett mycket speciellt tal.

Författare: 

Publicerad:

2018-05-16

I år är det 100 år sedan fysikern Richard Feynman (1918-1988) föddes. Till födelsedagen den 11 maj presenterades ett porträtt av Richard Feynman i form av ett primtal (det vill säga ett tal som endast är jämnt delbart med sig självt och med ett). Bilden har skapats och delats av redaktörerna bakom Fermat's Library, en plattform för att läsa och kommentera akademiska artiklar -- Micael Oliveira, Joao Batalha, Luis Batalha och Tymor Hamamsy.

Richard Feynman studerade bland annat kärnfysik och supraflytande vätskor, och fick Nobelpris 1965 för sina framsteg för att beskriva partiklars växelverkan genom det som kallas kvantelektrodynamik. Hans föreläsningar på grundutbildningen i fysik skrämde bort många studenter, men lockade i stället professorer.

Trots allt detta är han nog mest känd (och delvis ökänd) på grund av sina hyss och skämt. I boken Surely you're joking, mr Feynman finns bland annat historierna om hur han lärde sig dyrka lås, utforskade sina drömmar, och fick folk att tro att han kunde en massa språk. I boken märks utöver lekfullheten också den fulare sidan, i form hans åtminstone under en period ganska obehagliga attityd till kvinnor. Kolleger har också beskrivit honom som arrogant och irriterande, samtidigt som han var mycket inspirerande. Trettio år efter sin död är Richard Feynman fortfarande en person som engagerar. Hundraårsdagen firades på olika sätt inte minst vid hans hemuniversitet Caltech.

Forskning & Framsteg frågade Fermat's Library hur de gick till väga för att hitta ett primtal som ser ut som ett porträtt av Richard Feynman.

Processen börjar med en svartvit bild i grov upplösning. Sedan översätter man bildpunkterna till siffror, i detta fall ljusa punkter till 1 och mörka till 8. Efter det börjar räknandet.

Talet testas genom en av de metoder som är snabba på att utesluta att ett tal är ett primtal. Om det inte är ett primtal ändras några bildpunkter, slumpmässigt, och talet testas igen. Om talet inte sorteras bort av det första enkla testet körs det genom ett program som gör en noggrann koll. Så fortsätter det ända tills man har hittat ett primtal, som fortfarande är tillräckligt likt den ursprungliga bilden för att vara igenkännbart.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar