Annons
Män på ett möte

Män som är uthålliga, stresståliga, initiativrika och ansvarstagande får allt mer betalt för dessa förmågor.

Bild: 
Istockphoto

Social förmåga allt mer lönsam

Social förmåga betalar sig allt bättre för män i arbetslivet, medan intelligens inte längre efterfrågas lika mycket.

Författare: 

Publicerad:

2018-12-04

Män som är initiativrika och stresståliga får allt bättre betalt. Detta märks tydligast i privat sektor, där avkastningen på sådana sociala förmågor fördubblats mellan åren 1992 och 2013. Däremot har efterfrågan på intelligens minskat något sedan början av 2000-talet. 

Detta har forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering kommit fram till genom att kombinera mönstringsdata från 18-åriga män med deras löner när de är i 40-årsåldern.

Under mönstringen görs ett test i kognitiva förmågor som liknar ett typiskt IQ-test. Dessutom bedöms sociala förmågor, som bland annat ledaregenskaper och förmåga att interagera med andra. Resultaten visar att den lönemässiga utdelningen på god social förmåga har ökat över tid för de vuxna männen. 

Analysen bygger på löneutvecklingen hos män i åldrarna 38–42 år under perioden 1992–2013. Data om sociala och kognitiva förmågor kommer från den militära mönstringen. Data om löner, yrken med mera kommer från SCB. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar