Annons

Bagge av rasen Merino, en ras som avlats för att producera så mycket ull som möjligt. 

Bild: 
Cgoodwin

Sperma kan bevaras i decennier

Fårtackor har befruktats med sperma som varit frusen i 50 år – men den kan sannolikt bevaras mycket längre än så.

Författare: 

Publicerad:

2019-03-18

Sir Freddie var en bagge av rasen Merino som levde på en fårfarm i Australien under 1960-talet. Sperma från Sir Freddie frystes ned i flytande kväve 1968. Förra året provade forskare från Sydneys universitet om det gick att inseminera tackor med den 50-åriga sperman. Det visade sig att hälften av de tackorna blev dräktiga och födde friska lamm. Det är samma utfall som vid inseminering med sperma som varit frusen i ett år. Kvaliteten har alltså inte påverkats av den långa lagringen.

– Våra resultat indikerar att sperma kan frysas i stort sett hur länge som helst utan att kvaliteten försämras, säger Simon de Graaf som är docent vid Sydneys universitet och en forskarna bakom försöket.

Försöket visar också hur mycket fårrasen Merino har förändrats under de senaste åren.

– Lammen som kommer från den 50-åriga sperman ser verkligen ut som en äldre sorts får. De har avsevärt många fler hudveck och är mindre än de vi ser idag. 

Hudvecken var förr i tiden ett kännetecken för rasen Merino. Tanken var att det skulle ge mer ull eftersom hudytan blev större. Men fåren blev samtidigt svåra att klippa och fick problem med parasiter i hudvecken, som därför har minskats genom avel. 

År 2001 blev en kvinna gravid av sperma som lagrats i rekordlånga 28 år. Men forskarna från Sydneys universitet menar att vår sperma precis som fårens, kan lagras hur länge som helst. 

– Det är samma för alla arter. Under förutsättning att sperman inte skadas av själva nedfrysningsprocessen, så kan den behålla fertiliteten under oöverskådlig tid.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: