Annons
Schack mellan kvinna och man

Dam slår man, oftare än man kan tro.

Bild: 
Istockhpoto

Stereotyper i schack matt

En analys av över fem miljoner schackmatcher visar att kvinnor presterar bättre än sin ranking när de tävlar mot män.

Författare: 

Publicerad:

2018-02-01

Många experiment har visat att minoritetsgrupper eller underrepresenterade grupper kan drabbas av så kallad stereotypisering och därmed prestera sämre i olika sammanhang. Det kan handla om att man i ett upplevt underläge kan bli mer självmedveten eller nervös vilket kan försämra prestationsförmågan.

För att undersöka detta har forskare vid University of Sheffield analyserat över fem miljoner schackpartier med över 160 000 tävlingsspelare i internationella tävlingar under åren 2008–2015. Omkring en tiondel av spelarna var kvinnor, vilket medförde att stereotypiseringsteorin kunde testas.

I schack på elitnivå finns ett rankingsystem som har god förmåga att förutspå vinst eftersom schack är ett spel med minimal slumpfaktor.

Överlag har männen något högre ranking än kvinnor, men i de analyserade matcherna vann kvinnor mot män i högre grad än deras ranking predicerade, vilket alltså motsäger stereotypiseringsteorin. En kvinna hade till och med högre sannolikhet att spela bättre än sin ranking när hon mötte en man, än när hon mötte en annan kvinna.

– Jag blev mycket förvånad över resultaten, säger Tom Stafford, forskare i psykologi och författare till studien. Detta är verkligen hoppfullt och visar att man kan övervinna stereotyper.

Har du någon förklaring till resultatet?

– Nja, om man isolerar de matcher som har en mycket starkt prediktion av rankingen, men där utfallet blir annorlunda – alltså när en verklig underdog gör schack matt mot en toppspelare – så är det oftast en man som då förlorar mot en kvinna. Så genus spelar helt klart någon roll.

Studien har publicerats i Psychological Science.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar