Annons

Tandsten i den här cirka 900 år gamla underkäken innehåller spår av ett intensivt blått färgämne framställt ur mineralet lapis lazuli.

Bild: 
Christina Warinner

Tandsten vittnar om medeltida manuskript

Vid ett kloster i Tyskland spetsade en kvinna sin pensel mellan läpparna. Färgämnet som fastnade i hennes mun visar att hon arbetade med några av sin tids mest värdefulla manuskript.

Författare: 

Publicerad:

2019-01-09

I mitten av 1400-talet lanserade den tyske uppfinnaren Johannes Gutenberg boktryckarkonsten. Innan dess ägnade munkar runt om i Europa enorm möda åt att skriva av böcker för hand. De utsmyckade manuskript med bland annat bladguld och ultramarin, ett intensivt blått färgämne framställt ur mineralet lapis lazuli från gruvor i Afghanistan. Färgämnet var lika dyrt som guld.

Men det var inte bara munkar som gjorde jobbet. Dyrbara dokument framställdes även av kvinnor. Forskare i Tyskland har hittat korn av ultramarin i tandsten från en kvinna som dog i medelåldern och begravdes vid ett kloster i tyska Dalheim omkring år 1100, enligt en rapport i tidskriften Science Advances. De tror att hon emellanåt spetsade sin pensel mellan läpparna för att kunna teckna fina linjer. På så vis fick hon korn av det ovanliga färgämnet i munnen.

Konstnärerna som dekorerade religiösa texter signerade sällan sina verk. Det har länge varit en vanlig uppfattning att de var män. Men de nya fynden belägger att även kvinnor arbetade med dokument så viktiga att de ansågs värdiga tidens allra kostbaraste utsmyckningar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar