Annons
Blommor i Nice

Blommor efter terrordådet i Nice i Frankrike i juli 2016 då över 80 människor dödades.

Bild: 
Istockhpoto

Terrorpaus i Europa?

För första gången på flera år har Europa upplevt en längre period utan större terrordåd.

Den 17:e februari är det ett halvår sedan den 22 årige Younes Abouyaaqoub körde på och dödade ett drygt dussintal personer i Barcelona. Över 100 skadades vid hans attack på den kända gågatan Las Ramblas. Sedan dess har Europa varit förskonat från större terrordåd.

Sedan början av 2015 har Europa drabbats av 14 större terrordåd med minst fem dödsoffer, samtliga med islamistiska gärningsmän (se lista nedan).

F&F kontaktade Hans Brun, som är terrorforskare och analytiker på Försvarshögskolan, för att ta reda på vad detta uppehåll kan betyda.

Är det ett trendbrott eller en tillfällighet?

– Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott, men under 2017 hade vi färre dödliga attacker än 2016 i Europa. Och det är länge sedan vi såg en dödlig attack i Europa, ja. Islamiska statens propaganda verkar ha avstannat – de producerar inte så mycket just nu. Och samtidigt ser vi att al Qaida försöker rekrytera IS-anhängare just nu. Så man ska nog inte se detta som ett trendbrott, men dock en andhämtning – i Europa.

Hänger denna andhämtning ihop med att IS har förlorat på marken i Irak och Syrien under 2017?

– Kanske – deras propaganda har tidigare uppmuntrat till enkla attacker av ensamvargar. Men inte ens sådana har vi sett så många av på sista tiden. Och frånvaron av ensamvargar tolkar jag som att viljan hos sympatisörerna i Västvärlden saknas just nu. Man avvaktar den kommande utvecklingen.

Även julhelgerna som brukar innebära ökat hot passerade utan terrordåd, spelar det någon roll?

– Ja, många var oroliga, men det hände mycket riktigt ingenting. Sedan vet vi ju inte hur mycket säkerhetstjänsterna har avvärjt.

Ska man blåsa faran över?

– Nej, jag ser detta som en andhämtning, som sagt – sedan får vi se vad som händer. Dels riskerar vi nog se fler attacker av ensamvargar. Däremot är stora och koordinerade attacker, som den mot Paris 2015, lättare för säkerhetstjänsterna att upptäcka i förväg. Och dels jag tror att vi kommer se mer av al Qaida framöver. En av Usama bin Ladens söner håller på att etablera sig i ledarskapet, så jag tror att de kommer göra sig påminda på lång sikt.

Spelar det någon roll att Islamiska statens framgångsberättelse nu har falnat?

– Jag tror att de är i en omstruktureringsfas. Hur detta faller ut vet vi inte än. Men det är för tidigt att säga att faran är över. Det visade sig ju att al Qaida hade rätt – man kan inte utropa att kalifat förrän fienden är besegrad. Gör man detta för tidigt så blir man besegrad. Al Qaidas tänkare är mer sofistikerade och därför kommer vi se mer av dem.

Vad tror du om den närmsta framtiden?

– IS är försvagade, men det finns många andra jihadistiska rörelser. Problemet har växt och bytt skepnad flera gånger under hela 2000-talet. Och denna process kommer troligen fortgå.

Jihadistattacker i Europa med mer än fem dödsoffer

2015

Januari Paris

November Paris

2016

Januari Istanbul

Mars Bryssel

Juni Istanbul

Juli Nice

December Berlin

2017

Januari Istanbul

Mars London

April St Petersburg

April Stockholm

Maj Manchester

Juni London

Augusti Barcelona

Statistik över terrorism

Antal döda i terrordåd i hela världen, år 1970–2016. 

Bild: 
Our world in data / Global terrorism database

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Varför illustreras en artikel om terrorism i Europa med en graf som visar terrordåd över hela världen? Nog för att invasionen av Irak och flygbombningen av Libyen orsakade mycket terrorism, men den sker mest i mellanöstern, inte Europa...

Lägg till kommentar